Moodle (abrevierea de la englezescul Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) este un software liber și Open source de învățare, cunoscut de asemenea și ca un Sistem de Management al Cursului, Sistem de Management al Învățării sau ca un Spațiu de Învățare Virtual. Din octombrie 2010 are o bază de 49953 utilizatori înregistrați și site-uri verificate și servește 37 de milioane de utilizatori în 3,7 milioane de cursuri.

Moodle este o platformă de învățare (e-learning) dezvoltată inițial de Martin Dougiamas pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional, care este în continuă dezvoltare.

Proiectul Moodle comprimă câteva elemente distincte dar care se află într-o legătură, precum:

  • Software-ul Moodle.
  • Moodle Pty Ltd (cunoscută de asemenea și ca Sediul Moodle sau Trustul Moodle, cu sediul în PerthAustralia de Vest), o companie Australiană care efectuează majoritatea dezvoltării nucleului platformei Moodle.
  • Comunitatea Moodle, o rețea liberă cu peste un milion de utilizatori înregistrați care interacționează prin intermediul comunității site-ului Moodle pentru a împărtăși idei, coduri, informații și suport gratuit. Această comunitate include de asemenea un număr mare de dezvoltatori, care datorită licenței de tip open source (sursă deschisă) și designului modular, pot să creeze module suplimentare și funcționalități. Asta a permis ca Moodle să devină un adevărat proiect global de colaborare în domeniul de aplicare.

Moodle are mai multe caracteristici considerate tipice pentru o platformă educațională plus ceva inovații originale (cum ar fi sistemul său de filtrare). Moodle este foarte asemănător cu un sistem de management al învățării. Moodle poate fi utilizat în multe tipuri de medii ca de exemplu: în mediul educațional, pentru formare și dezvoltare, în mediul afacerilor.

Dezvoltatorii pot extinde construcția modulară al platformei Moodle prin crearea de noi plugin-uri care au funcții specifice. Infrastructura Moodle suportă multe tipuri de plugin-uri:

  • activități (inclusiv jocuri de cuvinte și de numere)
  • tipuri de resurse
  • tipuri de întrebări (cu răspunsuri multiple, adevărat sau fals, „completați spațiul liber”)
  • teme grafice
  • metode de autentificare (poate solicita nume de utilizator și parolă de acces)
  • metode de înscriere
  • filtre de conținut

Multe plugin-uri ale terțelor sunt disponibile gratuit și se folosesc de această infrastructură..

Utilizatorii Moodle pot folosi PHP pentru a dezvolta și contribui module noi. Platforma Moodle a fost dezvoltată de programatorii open-source. Ei au contribuit la dezvoltarea rapidă și la rezolvarea problemelor neprevăzute.

În mod implicit Moodle include librăria TCPDF, care permite generarea de PDF-uri.