Home - Studenți - Mobilității naționale și internaționale - Erasmus - Impresii Erasmus

 

IMPRESII ERASMUS

 

Răzvan Spiridon, absolvent master EISM, promoția 2014, bursier ERASMUS în perioada Februarie – August 2013 la Universitatea din Lausanne (UNIL), Elveția
Un stagiu Erasmus este o provocare pentru oricine, o experiență care te maturizează foarte mult într-un timp relativ scurt și din care ai de învățat o mulțime de lucruri. Pe lângă prieteni noi și locuri pe care s-ar putea să le vezi o dată în viață, vei intra în contact cu un alt sistem de educație academică, cu profesori de renume și metode didactice diferite de cele cu care ai fost obișnuit, cu o altă societate și cultură în care trebuie să te adaptezi din mers.
Ce mi-a plăcut: experiența în sine, țara, orașul, universitatea, libertatea de a-ți alege singur cursurile ș.a.
Cum m-a ajutat acest stagiu: în mod direct, prin limba învățată și abordarea  pragmatică a proiectelor, iar în mod indirect, prin oportunitățile care derivă dintr-o astfel de experiență.

 

Irina Cârlan, Bari, Italia
Studentul Erasmus, asemanator bulgarelui de zapada.. Experienta din sudul Italiei, de la Universitatea din Bari a fost una cu totul speciala, intrucat am cunoscut profesori bine pregatiti in domeniile geomorfologiei, geologiei dar si al informaticii, am cunoscut prieteni din toata Europa cu care inca ma intalnesc si am descoperit cultura italiana la ea acasa. Esenta experientei e surprinsa de replica din filmul Benvenuti al Sud: "Quando un forestiero viene al Sud piange due volte, quando arriva e quando parte." (traducere: "Un strain, cand vine in Sudul Italiei, plange de doua ori, cand ajunge si cand pleaca.")

 

Vladimir Nechita, Tübingen, Germania

Un singur cuvânt, Attempto, de altfel si motto-ul universitătii, tradus prin Îndrăznește!

Pentru mine „Attempto” a însemnat să îndrăznesc a cunoaște oameni noi, locuri noi, gândiri noi, dar să și duc mai departe cu mândrie numele României și al universității din care fac parte.

 

Ligia Barbălată - bursier Erasmus în anul universitar 2013-2014 (februarie - iunie 2014). Am studiat la Universitatea Complutense din Madrid, Spania

Pentru mine, mobilitatea Erasmus a reprezentat un important deziderat care a convers spre formarea mea profesională. Asa cum cele două călătorii ale lui Alexander von Humboldt in Renania, Olanda, Franța, Anglia și respectiv America Latină au avut o influenta majora asupra operelor sale si asupra dezvoltarii sale intelectuale, consider ca experiența studierii într-un cadru străin, diferit de sistemul de învățământ cu care am fost obișnuită, a avut o influență extraordinară asupra dezvoltării mele academice, a modului în care mă raportez la profesia mea, și nu în ultimul rând la oamenii cu care lucrez. 

 

Stoica-Fuchs Beniamin - Master SIG, anul II, Universitatea Jagiellonian, Cracovia (Polonia) - semestrul I 2015/2016

Cracovia (Krakow) este un oraș impresionant prin aerul său medieval (și aveți grijă... puțin cam poluat), arhitectura bogată pe care o înfățișează și un cartier evreiesc pe care Bucureștiul îl mai are doar ca amintire. Este mai ales un oraș al tinerilor studenți, dornici să descopere locuri și persoane noi. Costurile de trai sunt destul de scăzute, asemănătoare celor din România, astfel încât puteți economisi îndeajuns încât să și călătoriți în afara orașului. Legăturile de transport cu alte orașe din  Europa Centrală sunt puțin deficitare, dar nu imposibile. Facultatea de Geografie este situată într-un campus nou, dispune de dotări tehnice foarte bune, iar profesorii fac tot posibilul să fie la înălțimea pe care o pretinde a treia universitate ca vechime din Europa. Toate cursurile pregătite pentru studenții Erasmus+ sunt ținute în limba engleză și, chiar dacă oferta nu este foarte variată, veți învăța cu siguranță lucruri folositoare (mai ales pe partea de GIS, unde puteți beneficia de pregătire online marca Esri). Este locația ideală pentru a descoperi cultura poloneză și farmecul unei comunități evreiești care renăscut din cenușa Holocaustului, dar și pentru a vă desăvârși pregătirea academică. Recomand că căldură această destinație și vă asigur că nu vă va părea rău de alegerea făcută.

 

OdelinTalabă , Universitatea din Salzburg, Austria

Universitate modernă, facilități importante (cursuri ESRI, certificate), sprijin pentru studenți Erasmus, colegi internaționali și un nivel bun de educație. Vei avea parte de situații noi și oameni deschiși. Stagiul Erasmus+ e un pas important. Încearcă-l!

 

Cătălina Suciu, Torino , Italia

Am participat la diverse experiente internationale de schimb cultural sau munca insa Torino  va ramane unic pentru mine mai ales prin prisma faptului ca a reusit sa imi capteze toata atentia desi am plecat de acasa cu o idee preconceputa ca orasul nu este fabulos. Am avut sansa sa observ comunitatea nu ca un turist, ci ca unul din ei, participand la activitati si vizitand locuri deosebite. Sistemul educational s-a dovedit a fi la fel de "latin" ca al nostru. Fiind mai multe colege plecate in diferite tari am avut ocazia sa cunosc si alte grupuri erasmus. Initial m-am decis foarte greu daca vreau sa plec, insa s-a dovedit a fi cea mai frumoasa experinta de pana acum!


 

Bogdan Olariu, Université d'Angers, Franța

În calitate de doctorand ERASMUS+ la Université d'Angers, în cadrul Laboratorului de studii de mediu și a sistemelor antropizate, am avut ocazia de a cunoaște profesori și cercetători bine pregătiți care mi-au oferit suportul necesar continuării tezei de doctorat pe perioada șederii în Franța. Modern, tehnologie și cultură ar fi cuvintele care ar rezuma impresia dată de campusul universitar din Angers. Predarea și cercetarea se desfășoară aici în cele mai bune condiții și la un nivel înalt, profesionalismul grupului de lucru, dotările laboratoarelor sau vastitatea bibliotecii fiind doar câteva din elementele care fac din Angers o experiență academică unică. 

 

Elena Bicu, Universitatea din Lisabona, Portugalia

Experienta Erasmus, in cadrul Universitatii din Lisabona, a fost de departe una dintre cele mai frumoase si complexe din viata mea. Pe langa faptul ca am beneficiat de un sistem educativ de foarte buna calitate, in care componenta practica a tuturor cursurilor a fost extrem de bine evidentiata, am avut sansa de a invata o noua limba, de a interactiona cu persoane din toate colturile lumii (Lisabona fiind un oras multicultural), de a cunoaste noi locuri senzationale, calatorind, de a imi face prieteni pentru totdeauna si de a ramane cu un sentiment etern de recunostinta pentru toate persoanele care intr-un fel sau altul au contribuit ca aceasta experienta sa se intample. Inchei cu un sfat catre toti studentii: fiti deschisi si dati-va sanse! Suntem norocoasa generatie careia i se ofera din plin, depinde doar de noi cat vrem sa luam!

 

Andreea Constantin, Dijon, Franta la Universite de Bourgogne


Această experiență Erasmus, diferita de orice învățasem eu în România, a influențat foarte mult dezvoltarea mea profesională și personală. Mi-am facut prieteni noi din multe colțuri ale lumii, am experimentat un alt mod de învățare, bazat mai mult pe practică, deoarece teoria o gasește orice student la bibliotecă, am calatorit, am încercat preparate culinare locale (recomand să încercați crepes paysannes , melci, carne de cangur, renumitul mustar, cassis).

Există multe evenimente de integrare a studenților străini, printre care cele mai reușite mi s-au părut "Invitez le monde a votre table" (am fost invitată acasa la o familie dijoneză pentru a lua prânzul impreună) și Apero Cosmo (studenții pregătesc feluri de mancare specifice țării de proveniență).

Mulțumesc din suflet Facultății de Geografie pentru această uimitoare experiență!